2in1: Business Coaching „Life” Extrákkal

2019-01-22 - Csízik Tímea

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a különbség a business és a life coaching között? Az, amit én nyújtok, hová tartozik?

mi a különbség a business és a life coaching között?

Természetesen vannak különbségek a coaching két fő típusa között, elsősorban a jellemző fókuszterületek, témák, problémák jellegében, de most nem bocsátkoznék pontos definíciókba, hiszen mindez leginkább a gyakorlatban, a megvalósítás során dől el.

Én a munkám során üzleti szervezetek, vállalatok közegében dolgozom. Ott találkozok azokkal a vezetőkkel, kollégákkal, akiknek

  • elakadásuk, nehézségük van bizonyos munkahelyi helyzetek, feladatok, kollégák, elvárások kezelésében,
  • szeretnének felkészülni valamilyen munkahelyi változásra, helyzetre, új pozícióra,
  • szeretnék jobban kiaknázni a bennük rejlő potenciálokat, erősségeket, erőforrásokat és ezáltal szeretnének szakmailag jobban kiteljesedni,
  • vagy egyszerűen szeretnék célirányosan felgyorsítani, lendületbe hozni személyes, szakmai vagy vezetői fejlődésüket.

Tehát közegében és fókuszában, témaköreiben is business coachinggal foglalkozom.

Ugyanakkor a munkámban nem választom szét szigorúan a business és life coachingot, ugyanúgy, ahogy a munka- és magánélet, a „dolgozó” és az „otthoni” én közé sem húzok éles határvonalat. Mindezt azért teszem, mert azt gondolom, hogy egészlegesen működünk. Az agyunk nem tesz különbséget a személyes és a szakmai életünk között. Természetesen vannak viselkedésbeli különbségek, amiket megtanultunk, hogy mit szabad, mit érdemes és mit nem az egyik-másik környezetben. De a gyengeségeink vagy a másokhoz való viszonyulásunk problémái ugyanott gyökereznek, mindegy, hogy munkahelyi vagy magánéleti kontextusban bukkannak elő (először).

 mi a különbség a business és a life coaching között?

Gyakran megesik, hogy egy munkahelyi helyzetet elemezve megszólal a coach alanyom, hogy „Érdekes, tegnap nagyon hasonló történt otthon.” Ilyenkor azt gondolom, hogy érdemes kiaknázni a párhuzamot és a szinergiát a két életterület között.  Az egyik helyen talált megoldás hasznos lehet a másikon is. Sőt, az is gyakran előfordul, hogy míg a magánéletben valaki könnyedén használja egy-egy készségét (pl. empátia, megértés), addig a munkahelyen nem alkalmazza őket. Ilyenkor jó hír, hogy nem kell új készségeket elsajátítani, hanem „csak” aktivizálni kell a meglévő, jól működő viselkedéseket egy másik környezetben is. Természetesen ez utóbbi sem mindig könnyű.

Ahogyan a nehézségek gyökerei összefonódnak munka és magánélet között, úgy a coaching folyamatbeli eredmények sem tisztelik ezeket a határokat. Szerencsére! Ahogyan a coachingban részt vevő kolléga elkezd kísérletezni új viselkedési formákkal, az kihat másokra is mind a munkahelyen, mind otthon. Egy új viselkedésre újfajta válasz is érkezik másoktól, mely szintén visszahat a kollégára, és a közöttük lévő kapcsolatra, hangulatra, viszonyra is. Ezért is tapasztalható az, hogy a business coachingnak nem csak a munkahelyen vannak hozadékai, hanem a magánéletben is változásokat hozhat.

Összességében egy ilyenfajta business coaching „life” extrákkal ­– amit én szívesen alkalmazok – segítheti a résztvevőt abban, hogy integráltabban, egészlegesebben működjön, kevesebb ellentmondást hordozzon a „dolgozó” és az „otthoni” énje, valamint nagyobb összhangot teremtsen a munkája és a magánélete között. Ezek a kölcsönhatások teszik aztán lehetővé, hogy a személyes és szakmai változási folyamat ne érjen véget a coaching folyamattal, hanem tovább folytatódjon a coaching után, annak keretein kívül is.

 

Ezeket a tanulságokat emeli ki egyik coach alanyom is a vezetői coaching folyamatának alábbi záró kérdezz-felelekjében. >

 mi a különbség a business és a life coaching között?

Mindamellett, hogy a coaching folyamat céljaként foglalkoztunk

  • az időtervezéssel, halogatással,
  • a kollégák motiválásával és fejlesztésével,
  • az értő figyelemmel,
  • a nemet mondással,
  • és a nézőpontváltás nehézségeivel a konfliktushelyzetekben,

és ezeken a területeken fontos és látványos előrelépéseket tett, a coaching folyamat hozadékait saját vezetői működését illetően sikerült egy mélyebb szinten is megélnie és megfogalmaznia.

 

Mi volt számodra a legfőbb hozadéka a coaching folyamatnak? Mi változott benned, a viselkedésedben, az érzéseidben a coaching hatására?

Megtanultam, hogy figyeljek az érzéseimre és higgyem is el azokat. Ha kellemetlen érzésem van egy helyzettel kapcsolatban, akkor álljak meg és vizsgáljam meg, hogy mi a problémám azzal a dologgal, és utána kezeljem is a helyzetet. A “kezeléshez” kaptam eszközöket, melyeket alkalmazva – minden érintett számára – megnyugtató eredményt lehet elérni.

Fontossá vált számomra, hogy kifejezzem az igényeimet, leginkább a minimum igényeimet, mert így adom a legnagyobb rugalmasságot a megvalósuláshoz.

Kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb, céltudatosabb, szeretetteljesebb lettem. A kapcsolataim – a munkahelyen és a magánéletben is – könnyedebbek, közvetlenebbek lettek.

Mi tette lehetővé ezt a változást?

Mertem őszinte lenni – elsősorban – saját magamhoz, akartam a változást, és ennek érdekében bevezettem a napi gyakorlatomba a tanultakat, valamint elhagytam a korábban – hasonló szituációkban – megszokott cselekvési formákat. Inspirált a “másféle” viselkedés alkalmazásában, hogy az érintett fél reakciója is megváltozott, és így mindannyiunk elégedettségével tudtuk lezárni a helyzetet. Ez mindig örömmel töltött el.

Milyen élmény volt és mit adott neked a coaching folyamat?

Ez egy nagy kaland, ami nem ér véget a coaching folyamattal! Profi kérdések hatására olyan tulajdonságokat tudtam meg magamról, amit egyedül nem tudtam volna feltárni, még kevésbé megtalálni a módszereket ahhoz, hogy ennek hatására a viselkedésemen változtatni tudjak. Ez elindított egy olyan fejlődési úton, melynek pozitív eredményeit és kihatását folyamatosan megtapasztalom és élvezem. Harmonikusabbá, elégedettebbé, boldogabbá váltam, mely mind a munkahelyi, mind a magánéleti kapcsolataimat békésebbé tette.

 

Köszönöm coach alanyomnak, hogy hozzájárult élményei megosztásához annak érdekében, hogy mások is inspirációt és lendületet szerezzenek önfejlesztésükben.

Érdekli a közös munka?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
MÉG TÖBBET SZERETNE TUDNI?

Inspiratív hétpercesek

Élményből tapasztalat – Fából Faragott Péter, az Okos Lány és a Tudatosság

2020-03-06 - Csízik Tímea

Akik jól ismernek, tudják rólam, hogy igazán szeretek játszani. Egyik kedvelt elfoglaltságom (a legózáson túl) ...

Részletek »

Milyen témákban és helyzetekben hasznos a business coach?

2019-01-25 - Csízik Tímea

Egy megbízói kérésre nemrég áttekintettem az elmúlt éveket olyan szempontból, hogy mik voltak azok a ...

Részletek »

2in1: Business Coaching „Life” Extrákkal

2019-01-22 - Csízik Tímea

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a különbség a business és a life coaching között? Az, ...

Részletek »

Vezetői Coaching – Milyen élmény és mi lesz az eredménye?

2018-08-08 - Csízik Tímea

Az alábbi gyors interjúban néhány kérdés mentén bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan gondolkodik a coachingról, ...

Részletek »
AZ ÖSSZES BEJEGYZÉST ELOLVASOM »