„Egyszerűen kiderült, hogy valójában mi a fontos számomra”

2017-09-18 - Csízik Tímea

Miből veszed észre?

Ez a kérdés gyakran elhangzik egy coaching folyamatban. A tudatosítás útján általában a saját testünk, belső hangunk és környezetünk jelzéseit, vagy a várható változások előrejelzőit keressük így.

Itt és most viszont ez a kérdés arra vonatkozik, hogy vajon azt miből vehetjük észre, hogy egy tartalmas coaching folyamatban veszünk részt. Nyilván észrevesszük a tényt, hogy hetente, kéthetente találkozunk a coachunkkal. Ez azonban még nem jelent semmit. Ennél sokkal fontosabb, hogy mik azok a magunkkal kapcsolatos tapasztalatok, melyek azt mutatják, hogy hasznunkra is válnak ezek a találkozások.

A coachok eszköztárának fejlesztésével foglalkozó és a coaching széleskörű elérhetőségét népszerűsítő amerikai társaság, a The Coaching Tools Company munkatársai összegyűjtötték, hogy milyen jól látható jelei lehetnek annak, ha valaki coaching formájában rendszeresen foglalkozik magával, céljaival, elakadásaival, erőforrásaival.

Szóval, miből veheted észre, hogy a coaching jót tesz neked? Jó jel lehet, ha a folyamat eredményeként

 • tudod, hogy hogyan érezd jól magad és hogyan élvezd az életed.
 • tisztában vagy azzal, hogy valójában mi a fontos számodra.
 • magabiztosan használod az erősségeidet.
 • könnyebben kapcsolódsz belső önmagadhoz és másokhoz is.
 • végigcsinálod és megvalósítod a számodra fontos dolgokat.
 • megtanultad a „nem” szó fontosságát.
 • már nem félsz a belső kritikus hangodtól.
 • kevesebbet aggódsz olyan dolgok miatt, amik valószínűleg sosem történnek majd meg.
 • bátran teszel azért, amit el akarsz érni az életben.
 • optimista vagy és tele vagy ötletekkel.
 • kezded megtanulni kifejezni annak szépségét, aki vagy.
 • hálás vagy az életedért és mindenért, ami annak része.

Engem is foglalkoztat, hogy ügyfeleim hogyan élik meg a coaching folyamatokat, amelyeken velem végighaladnak, és biztatom őket, hogy osszák meg tapasztalataikat a közös munka után. Amellett, hogy válaszaikon végignézve sok hasonlóságot látok a fentiekkel, visszajelzéseik engem is segítenek jobban érteni a bennük zajló változási folyamatokat, és inspiráló hatással vannak rám a későbbi coaching munkáim során is.

Nem csak az ügyfeleknek, hanem számomra is igazán energizáló, ha ilyen gondolatokat fogalmaznak meg egy-egy coaching folyamatot követően:

„Sokkal tudatosabban végzem a vezetői tevékenységem. A változást igénylő helyzetekben gyorsabban és tudatosabban reagálok.”

„Az egyéniségemhez leginkább illeszkedő módszerekre leltem rá, amely alapján nem hiteltelenek az alkalmazott vezetői megoldások.”

„Tudatosabb lettem, különböző szituációkban felismerem az érzelmeim és gesztusaim jelentését. Ezáltal hatékonyabban tudom magam kifejezni, harmonikusabb lett a környezetemmel a kapcsolatom.”

„Másképp kezelem az embereket, megtanultam eredményre vezetően kérdezni, kompromisszumkészebb lettem.”

„Hatékonyabb együttműködés, jobb kapcsolatok.”

„Ezzel a belső motiváltsággal (vagy inkább békével) nagyobb harmóniában tudok élni és azt tudok sugározni, aminek a környezetemben élőkre és dolgozókra is hatása lehet. A nagyon is realista, kritikus alapszemléletem mellett könnyebben tudok optimista lenni, maradni.”

„Sok olyan technikát tanultam, ami segített a céljaimban előrelépni (például a magabiztos érdekérvényesítés terén). Ezek a sikerek fejlesztették a személyiségemet is.”

„Nem vezetői taktikákat tanultam, hanem a lehetőségét annak, hogy jobb ember lehessek. Ez pedig nekem hatalmas segítség ahhoz, hogy jobb vezető is lehessek.”

„Az én-központú gondolkodásmódom változott meg, szemléletmódom kiterjedtebb szélesebb körű lett, ezáltal tisztábban is látom a helyzeteket.”

„Beláttam azt, hogy milyen viselkedésforma, munkaszervezés milyen kimenetekkel rendelkezik, és hogy ez mennyire célravezető, illetve fenntartható.”

„A beszélgetések alatt át tudtam programozni az agyamat. Egy-egy negatív helyzetet fel tudtam dolgozni, úgy hogy nem maradt tüske bennem a helyzet szereplői iránt. Ez jó, a pozitív érzés erőt ad.”

„A mélyebb önismeret tette lehetővé a változást és az, hogy bátrabban nézek szembe a problémáimmal.”

„Kimondtam, megláttam és talán megszelídítettem bizonyos tulajdonságaimat.”

„A dolgok mélyére menve olyan dolgokat is be mertem vallani, amit korábban talán magamnak sem tettem volna.”

„Kellett, hogy igazán mélyre jussunk ahhoz, hogy lendületet vehessek a felfelé indulásra.”

„A gondolataim között mindig megbúvó, de kellő hangsúlyban nem részesülő belső igényemet sikerült feltérképezni.”

„Megismertem, és meg tudtam fogalmazni a saját igényeimet, illetve azt is, hogy min szükséges változtatnom… ezáltal teljesebb életet élhetek.”

„Megtapasztaltam, hogy mennyi mindent tehetek én magamért. Nem a környezetet kell direktben változtatni, vagy arra panaszkodni, esetleg arra fogni valamit, hanem megnézni én mit tehetek, ha változást szeretnék. És ezek a változások néha annyira egyszerű kicsi lépések, de teljesen magamtól nem feltétlenül tudtam volna ezeket megfogalmazni.”

„Segített abban, hogy megértsem: nekem mi okozta a problémát, ezt tudva pedig elindulni a megoldás irányába.”

„Nagyon jó ’nemszeretem’ kérdéseket is kaptam, amik segítettek magamat és másokat is megérteni.”

„Segít úgy körbejárni kérdéseket, hogy a végén saját magunk tudjuk levonni a megfelelő következtetéseket és meghatározni a szükséges lépéseket. Ez kétségtelenül nem olyan passzív folyamat, mint egy tanácsadót meghallgatni, viszont így nem is objektív igazságokat kapunk, hanem a saját utunkoz kapjuk meg a saját válaszainkat. Ez pedig felszabadító érzés.”

„Egyszerűen kiderült, hogy valójában mi a fontos számomra.”

 

És hogy hogyan is történik mindez?

Ahogy az egyik ügyfelünk írta: „Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő válaszokat, a megfelelő kérdésekre van szükség. Ahhoz, hogy a megfelelő kérdéseket megtaláljuk, őszinteségre van szükség. Az emberek többsége nem őszinte saját magához, így nem képes feltenni a megfelelő kérdéseket sem.” Ebben segít a coach. Azonban a folyamat végül „nem tanácsokkal, ötletekkel, eredménnyel lát el, hanem veled és belőled dolgozza ki azt, ami neked jó.”

 

A 12 jel összefoglalva (Forrás: The Coaching Tools Company)

Érdekli a közös munka?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
MÉG TÖBBET SZERETNE TUDNI?

Inspiratív hétpercesek

Élményből tapasztalat – Fából Faragott Péter, az Okos Lány és a Tudatosság

2020-03-06 - Csízik Tímea

Akik jól ismernek, tudják rólam, hogy igazán szeretek játszani. Egyik kedvelt elfoglaltságom (a legózáson túl) ...

Részletek »

Milyen témákban és helyzetekben hasznos a business coach?

2019-01-25 - Csízik Tímea

Egy megbízói kérésre nemrég áttekintettem az elmúlt éveket olyan szempontból, hogy mik voltak azok a ...

Részletek »

2in1: Business Coaching „Life” Extrákkal

2019-01-22 - Csízik Tímea

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a különbség a business és a life coaching között? Az, ...

Részletek »

Vezetői Coaching – Milyen élmény és mi lesz az eredménye?

2018-08-08 - Csízik Tímea

Az alábbi gyors interjúban néhány kérdés mentén bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan gondolkodik a coachingról, ...

Részletek »
AZ ÖSSZES BEJEGYZÉST ELOLVASOM »